Moskát Anita: Horgonyhely


Az egyik legjobb magyar kortárs írónk könyvét hoztam mára.


MOSKÁT ANITA: HORGONYHELY

Moskát Anita szerintem a legjobb magyar fantasy-disztópikus író (ha be akarnám kategorizálni). Történeteiben mindig egy fontos jelenlegi problémát „mutat” be és ezt keveri fantasy elemekkel. Így nemcsak érdekes, de általában egy különleges, nyomasztó és sok esetben fájdalmas világot ismerhetünk meg általa.

A fülszöveg így mutatja be az írónő könyvét:

„Egy birodalomban, ahol a föld oda köti az embert, ahová megszületett, csak azoknak van reménye a vándorlásra, a kereskedelemre és a hatalomra, akik várandósak. Ebben a nők uralta, különös mágiával átitatott világrendben három rendkívüli személy keresi a kitörés lehetőségét. A könyvtárhajójához kötött Vazil titokban az egyenjogúság eszméjét hirdeti és a nők vándorlásának okait kutatja, hogy egy napon mindenki szabad lehessen. Lánya, Helga azonban szabadulna a hajótól, ahová születése óta kötődik, ezt pedig csak egyféleképpen teheti meg: ha teherbe esik, minél előbb. Lars a föld férfiak számára tiltott mágiáját űzi, ami által különleges hatalomra tesz szert – ez pedig az egész világukat felforgathatja. Moskát Anita merész témát feszegető, lenyűgöző regénye felülbírálja az előítéleteket, és egy sötét és kíméletlen történeten belül keresi a választ a kérdésre, hogy mi a szabadság és a mások feletti uralom ára.” 

--SPOILER-VESZÉLY--

 

Képzeld el azt, hogy egy olyan világban élsz, ahol a föld oda köt, ahová születtél, és csak azok a nők vándorolhatnak, kereskedhetnek, és élvezhetik a hatalmat, akik várandósak. Az, hogy oda megyünk, ahova akarunk számunkra annyira egyértelmű MÉG, hogy bele sem gondolunk abba, mi lenne, ha csupán néhány száz métert tehetnénk meg.

Egy disztópikus történetben általában mindig valaki, vagy valakik kezében van a hatalom, és minden esetben ezek a valakik vissza is élnek vele. A Horgonyhely-ben sincs ez másként. Ezúttal a „terhes” nők – direkt nem írtam várandósat – uralkodnak a férfiak és a meddő, vagy a gyermektelen nők felett. Az író saját világot teremtett a történetben, és ebben a világban egyedül a terhes nők azok, akik oda mehetnek, ahova akarnak. A többiek kénytelenek ott élni, ahova születtek. Tehát például, ha egy konyha padlóján hoztak világra, akkor a konyha padlóján, vagy attól néhány lépésre éled le az egész életedet. Ellenkező esetben görcsbe rándul a gyomrod, vagy elered az orrod, vagy az ínyed vére, ha messzebb mersz távolodni annál az előírt háromezernél kevesebb lépésnél. Erről a helyről egyszerűen nincs szabadulás. Mindenki szenved a korlátoktól, a rájuk kényszerített társadalmi szereptől, és bár többen is próbálnak küzdeni, hogy tágíthassák a határaikat, de ez szinte lehetetlen próbálkozásnak bizonyul.

Ez a könyv egyáltalán nem fest hízelgő képet a nőkről, különösen a várandós nőkről, akik a történet zsarnoki és visszataszító nőalakjait keltik életre. A kiváltságos csoport különbnek érzi magát másoknál adottságuknak köszönhetően, de nemcsak a férfiaknál, hanem azoknál a nőknél is, akik nem termékenyek. Ráadásul az egyetlen nő ebben a világban, aki megvalósíthatná a hagyományos anya-karaktert, ő maga is a társadalom egyik áldozata, akit a közösség megcsonkított, elvéve tőle a szülés lehetőségét.

Hamar kiderül a könyvből, hogy a gyerek nem egy csodálatos „szereplő” és új családtag a nők életében, akit ünnepelni illene, hanem csupán „melléktermék”, a szükséges rossz, ami a terhesség után marad. Szerepe csak addig „fontos”, amíg a nők a szívük alatt hordozzák.

Ebben a világban a terhes és fogamzóképes nők uralják a világot, és a kezükben tartott hatalommal durván visszaélnek.

 


 

Moskát Anita kemény és kíméletlen könyvében három személyen keresztül mutatja be ezt a kegyetlen világot, ami ismételten egy jó példája annak, hogy tökmindegy, kinek a kezében van a hatalom, az azonnal a saját javára fordítja, elnyomva ezzel másokat. Hogy sikerül-e a könyvtárhajón született Vazilnak kivívnia az egyenjogúságot, hogy lánya, Helga teherbe tud-e esni, hogy ő maga is vándorolhasson végre, vagy hogy Lars megússza-e azt, hogy a férfiak számára tiltott föld mágiáját űzi, az a könyvből kiderül. De előre szólok: nem egy könnyű, egydélutános olvasmány.

Borzalmas volt, kegyetlen és mégis szerettem.

 

 

Forrás:         

libri.hu

képek: libri, pixabay

Tetszett a cikk?

 

1001Könyv cikkek

Katherine Applegate: Kívánságfa
Gyermek és ifjúsági, Kortárs ifjúsági
"...sok-sok év után ki akarnak vágni, így itt az idő, hogy teljesítsem egy különleges kislány kívánságát."
Náray Tamás: Zarah sorozat
Magyar kortárs irodalom, Sorozatok
A sorozathoz erősen kapcsolódik egy süteményeskönyv is, ami Zarah Winter kedvenc süteményreceptjeit tartalmazza.
Ernest Hemingway: A mi időnkben
Novellás kötet / Kisregény, Klasszikus novellás kötet
Kimagaslóan eredeti novellagyűjtemény, amely egy csapásra Amerika legígéretesebb tehetségei közé emelte az írót.
Borzongós ősz Stephen Kinggel
Kihívások, Szezonális kihívás
A szeptember 1-jétől november 30-áig tartó időszakban legalább három Stephen Kinget szeretnék elolvasni.
Hosszú könyves kihívás 2024
Kihívások, Hosszútávú kihívás
Mit olvassunk, hogy sokáig tartson? 2024 nálam a hosszú könyvek éve lesz. Összesen öt ilyen könyv került a list ...
Joe Hill: A szív alakú doboz
Szórakoztató irodalom, Krimi / Thriller / Horror
Amikor valaki az interneten árverésre bocsátott egy kísértetet, a rockzenész azonnal lecsapott rá.
5 híresség – 5 könyv; 3. rész
Blog, Könyvajánló
Mit olvasnak a filmsztárok? Mai írásomban újabb 5 híresség kedvenc könyvét osztom meg.
Így csökkentsd az olvasatlan könyveidet
Blog, Egyéb írások
Tipp azoknak, akik nem a NE VEGYÉL TÖBB KÖNYVET javaslattal szeretnék csökkenteni olvasatlan regényeiket.
Szélesi Sándor: Szörnyeteg a hajtóműben
Magyar kortárs irodalom, Regény
Szélesi Sándort 2007-ben az Európai SF Társaság a legjobb európai szerzőnek választotta.

További 1001könyv cikkek »

 

....