Margaret Atwood: Macskaszem


A Szolgálólány meséje óta Margaret Atwood kedvenc íróim listáján kiemelkedő helyet kapott, és azóta már majdnem az összes könyvét elolvastam. Mindig olyan témákat választ, amik napjainkban talán még fontosabbak, mint a korábbi korokban. Ez a történet szíven ütött; úgy gondolom, hogy a Macskaszem Margaret Atwood egyik legjobb regénye, nálam legalábbis benne van az első háromban.

 

MARGARET ATWOOD: MACSKASZEM

---SPOILER-veszély---


A regény a gyermekbántalmazás témakörét járja körül, ami véleményem szerint a világon a legnagyobb bűn, hiszen olyan kis embereken az erőnket fitogtatni, akik nem tudják magukat megvédeni, az nemcsak kegyetlen viselkedés, de szégyen is. A bántalmazó személy szégyene. De mi van akkor, ha a bántalmazást nem egy felnőtt hajtja végre, hanem egy hozzánk hasonló korú gyermek? Akit nagyon szeretünk. Akiben megbízunk. Aki a barátunk elvileg. Aki minden szavával, minden tettével üt. Azért, hogy megfeleljünk neki, végezzük az általa elvárt cselekedeteket, végrehajtjuk a parancsait, hogy elég jók legyünk neki. A felnőtt környezet pedig semmit nem tesz azért, hogy javuljon a helyzet. Milyen felnőtté válik egy olyan gyerek, akit testileg, vagy lelkileg bántottak? S vajon milyen felnőtt lesz az, aki valaha a bántalmazó szerepében tetszelgett?

 


A történet főszereplője, Elaine Risley festőnő, aki az ötvenes éveiben jár, és hosszú idő után visszatér fiatalsága helyszínére, Torontóba az életmű-kiállítására. Amikor megérkezik a városba, és meglátja gyermekkora helyszíneit, azonnal megrohanják gyermekkori és fiatal éveinek emlékei, s rájuk visszaemlékezve mi is megismerjük egykori játszótársait, fiatalkori szerelmeit és korábbi életét. Ez a történet egy 20. században élt művésznő küzdelmes útja, aki egész életében gyermekkorában elveszített önbecsülését próbálja visszaszerezni.

A Macskaszem a szóbeli bántalmazás témáját mutatja be a főhősnő életén keresztül. Elaine már felnőtt nőként tér vissza gyermekkora helyszínére, és ahogy visszaemlékezik egykori életére, még mindig félelmet érez. Félelemmel várja egykori „barátnőivel” a találkozást, akik a nem is oly távoli múltban kegyetlen játékkal próbálták a szerintük rossz Elaine-t "megjavítani".

Ott van még mindig ugyanaz a szégyen, ugyanaz az émelygő érzés a testemben, ugyanaz a tudat, hogy rossz vagyok, gyenge vagyok; ugyanaz a vágy, hogy szeressenek, ugyanaz a magány; ugyanaz a félelem.

Vágyakozás, kegyetlenség, barátság, árulás és férfiak jutottak valaha szerephez Elaine életében – persze az alkotás mellett – és mindezek mind-mind megjelennek a regényben, ahogy a nő folyamatosan járja körbe egykori városát, és gondolatban újra átéli azt a borzalmat, azt a traumatikus időszakot.

"A világ, melyet Atwood halálos pontossággal lefest, magányos, rémisztő hely, ahol az idő múlását az osztályterem ablakába lógatott papírtökök, hóemberek és tulipánok jelzik, és a jövő, minden taszító női rejtélyével, csupán fenyegetés" – írta róla a New York Times. 1989-ben a regényt Booker-díjra is jelölték.

Ezt a könyvet kötelező olvasmánnyá tenném, hogy megértse mindenki, milyen hatalma van egyetlen kimondott szónak is akár. A Macskaszem egy nagyon fontos olvasmány.

                                                                                                                    

 

Forrás:

libri.hu

Felső kép: pexels

Tetszett a cikk?

 

1001Könyv cikkek

Szvetlana Alekszijevics: Csernobili ima
További könyvek, Történelem
A Nobel-díjas fehérorosz írónő két évtizedet szánt a téma feldolgozására.
József Attila és a magyar költészet napja
Könyves hírek / Aktuális, Jeles napok
A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünneplik.
Adj egy könyvet ajándékba!
Gyermek és ifjúsági, Mesekönyvek
Február 14-e a NEMZETKÖZI KÖNYVAJÁNDÉKOZÓ NAP.
Stephanie Land: Egy szobalány vallomása
További könyvek, Életrajz / Élettörténet
Önéletrajzi regény, amely egy bántalmazó kapcsolatból elmenekülő fiatal nő sorsát követi végig.
Wass Albert: A funtineli boszorkány 1-3.
Szépirodalom, Klasszikus magyar regény
"Ma már csak mesének tűnhet... de a csodák túlélik a mesélőket."
Négy Stephen King könyv, ami FANTASY
Szórakoztató irodalom, Kortárs világirodalom
A nagy Stephen King rajongók tudják, hogy az író nemcsak horror műfajban alkot.
Jandácsik Pál: Néma magzatok
Magyar kortárs irodalom, Kisregény
"A nem túl távoli jövő Államában az irányított reinkarnációnak hála, születés és halál egybefonódik."
John Vaillant: A tigris
Természet- és Társadalomtudomány, Dokumentumregény
Emberevő tigris portyázik egy eldugott falucska mellett az orosz Távol-Keleten. Róla szól ez a történet.
Murakami Haruki: Férfiak nő nélkül – 2015
Novellás kötet / Kisregény, Kortárs novellás kötet
Murakami novellahősei olyan férfiak, akiket elhagyott (vagy épp elhagyni készül) egy nő, ürességet hagyva maga után.

További 1001könyv cikkek »

 

....