J. K. Rowling válaszolt a rajongói kérdésekre

J. K. Rowling válaszolt a rajongói kérdésekre


Habár a Harry Potter történetek már jó ideje véget értek, sok rajongó ezt a tényt a mai napig nem képes elfogadni. Hiába, így vagyunk mindannyian, nehéz búcsút venni kedvenc karaktereinktől, akik úgy éltek már „velünk”, mint családunk tagjai. De vannak olyan fanatikusok, akik mindent elkövetnek, hogy kiderüljön, mi lett a varázslóvilággal Voldemort legyőzése után. A rajongók már egy ideje kérdezik erről-arról az írónőt, aki most végre válaszolt is néhány kérdésre. Most ezeket a válaszokat én is elárulom, a bónusz részben pedig lesz egy sztori arról, hogy tudták meg a főszereplők, mi lesz a film vége.

 

Miért nem segített Dumbledore portréja Harrynek megtalálni a horcruxokat?

 

Forrás: Harry Potter és a Főnix rendje / Warner Bros. Pictures

 

Albus Dumbledore még halála után is bölcs tanácsot adott – az irodájában lógó portréján keresztül. De miért nem segített a főszereplőknek megtalálni a Horcruxokat és elpusztítani őket? A helyzet az, hogy a portré nem a varázsló pontos másolata, hanem csak egy elképzelés. Dumbledore portréja csak azt a tudást és bölcsességet képviseli, amit az igazgató megosztott a portréjával. Tehát, ha Albus nem mondott semmit a festménynek a Horcruxjairól, az azt jelenti, hogy a festménynek nem volt információja róluk, és nem tudott segíteni Harryn. Hiszen a portré csak azt tükrözte, amit a Roxfort falai mögött élők tudtak Dumbledore-ról.

 

Meggyógyultak Neville Longbottom szülei?

 

Forrás: Harry Potter és a Főnix rendje / Warner Bros. Pictures

 

Frank és Alice Longbottom elvesztette az eszét, miután megtámadták őket a Halálfalók, akik a Cruciatus átkával próbálták kideríteni, hol van Voldemort. A pár a St Mungo's Kórházba került, amikor fiúk, Neville még csak 1 éves volt. Sok rajongó remélte, hogy a házaspár meg fog gyógyulni, de J.K. Rowling úgy döntött, hogy inkább nem.

Erről az írónő így beszélt: „Tudom, hogy az emberek nagyon sok reményt fűztek ahhoz, hogy végül meggyógyulnak Neville szülei, és teljesen megértem, miért remélték ezt, mert bizonyos értelemben az, ami Neville szüleivel történik, még rosszabb, mint ami Harry szüleivel történt.”

                                            

Mennyibe kerül Roxfortban diáknak lenni?

Egyszer kiszámolták azt, hogy egy évre egy roxforti diáknak több mint 43 000 dollárt kell fizetnie, hiszen az üstököt és a köpenyeket is meg kell venni, és még rengeteg mindent. Tehát egy diák, aki mondjuk hét évet eltölt az iskolában, annak 300 000 dollárba kerülne az. Ez nagy összeg, így sokan, akik várták, hogy megkapják a levelet a Roxfortba, rendkívül csalódottak lettek, hiszen nem minden szülőnek áll rendelkezésére ekkora összeg. Joanne Rowling azonban mindenkit megnyugtatott: a Roxfortban való részvételt a Mágiaügyi Minisztérium fizeti.

 

Ha Voldemort találkozna egy mumussal, hogy nézne ki?

 

Forrás: Harry Potter és a Főnix rendje / Warner Bros. Pictures

 

A Sötét Nagyúr Horcruxokat készített, hogy megússza a halált. Ez volt ugyanis az, amitől a legjobban félt. A haláltól. Voldemort mumusa pedig úgy néz ki, mint a saját holtteste, aki élettelenül a földön hever.

 

Ha animágussá válsz, kiválaszthatod az állatot, akivé válni szeretnél?

 

Forrás: Harry Potter és a Bölcsek köve / Warner Bros. Pictures

 

Sajnos nem. Rowling azt mondta erre: „Ha kiválaszthatnánk az Animágusunkat, biztosak lehetünk abban, hogy mindannyian oroszlánok, imádnivaló kutyakölykök vagy csodálatos sasok lennénk. De valójában az animágus szorosan kapcsolódik a személyiségedhez.”

Ráadásul ezt a varázslatot annyira nehéz megtanulni, hogy nem is képes rá minden varázsló. Legtöbb esetben az animágus ugyanaz, mint a patrónus. Például James Potteré szarvas, Minerva McGalagonyé pedig macska.

 

Voldemort családjában volt a Feltámadás köve, Potter családjában pedig a Láthatatlanság köpenye. A Sötét Nagyúr és Harry nem rokonok?

 

Forrás: Harry Potter és a Halál ereklyéi, 2. rész / Warner Bros. Pictures

 

De igen, rokonok. Bár elég távoli. Harry Ignotus Peverell leszármazottja, aki fiának adta a köpenyt. A fiának volt egy lánya, aki hozzáment Hardwin Potterhez. Ezután a köpenyt a Potter család minden elsőszülött gyermeke megkapta, és végül Harry dédapjának a kezébe került.

„Természetesen szinte minden varázslócsalád rokon, ha megvizsgáljuk a családfájukat évszázadokra visszamenőleg. Amint a Halál Ereklyéiben világossá vált, Peverell leszármazottai sok varázslócsaládban megtalálhatók.”

                                                                  

Hogy néz ki a Hugrabug ház közös helyisége?

Sem a könyvekben, sem a filmekben nincs leírás a Hugrabugos közösségi helyiségről. Eredetileg Rowling úgy tervezte, hogy felfedi, hogyan néz ki az összes ház, de soha nem talált okot arra, hogy Harry felkeresse a Hugrabugos közösségi helyiséget. Azt mondta az írónő: „Mindazonáltal ez ugyanolyan valóságos számomra, mint a másik 3, és mindig is pontosan tudtam, hová mennek a Hugrabugos diákok, amikor a leckék megírása után a konyhába indultak.”

Ahogy Rowling elképzelte, a Hugrabugos közös helyiség egy hangulatos, kerek szoba alacsony mennyezettel, amely úgy néz ki, mint egy odú. Sárga és fekete színek jellemzik, az asztalok és a kollégiumokba vezető ajtók fényezett mézszínű fával készültek. A közös helyiségben sok növény is található. Néhányan a növények ágaival hadonásznak, és táncolnak a betérő emberek előtt.

 

Volt esélye Pitonnak, hogy Lilyvel legyen? 

 

Forrás: Harry Potter és a Főnix rendje / Warner Bros. Pictures

 

Nos, ezt a lehetőséget nem zárta ki teljesen Rowling. A könyvekből és a filmekből tudjuk, hogy Lily Evans a barátzónában tartotta Perselust, de az írónő meggyőződése, hogy akár egy pár is lehettek volna.  Hiszen Lily barátként szerette Perselust, és egy ilyen érzés akár szerelemmé is válhatott volna. De Piton elkövetett egy nagy hibát. Annyira elvakította a sötét varázslat iránti szomjúság, hogy azt hitte, lenyűgözheti Lilyt, ha igazi halálfaló lesz. Csakúgy, mint sok bizonytalan ember, Perselus is valami nagyobb, erősebb és lenyűgözőbb dolog részévé akart válni. Ha nem foglalkozott volna annyira a Sötét Varázslattal, a szörnyű emberekkel és a szörnyű dolgokkal, akkor talán Lily is komolyan vette volna.

 

Vajon Harry még beszélhet parszelanyelven, miután a benne lévő Horcrux elpusztult?

J. K. Rowling azt mondta, hogy Harry elvesztette a képességét, hogy kígyókkal beszéljen. De ez neki inkább jó hír volt, mint rossz.

 

Harry miért nem javított a látásán varázslattal?

 

Forrás: Harry Potter és a Bölcsek köve / Warner Bros. Pictures

 

Miért nem használt Harry mágiát, hogy helyrehozza a látását? Vannak, akik azt gondolják, hogy Harry szemeit a Sötét Nagyúr károsította meg, amikor az Avada Kedavrát használta ellene. Rowling szerint a mágia által okozott sérüléseket a varázslók nem tudják teljesen meggyógyítani.

 

Észrevettek a muglik bármilyen változást a világban a Sötét Nagyúr legyőzése után?

Igen, a világ sokkal naposabb hellyé vált, a dementorok eltűnésével az időjárás egyre jobb lett.

 

Tényleg ennyire gyűlölte Petunia az unokaöccsét?

 

Forrás: Harry Potter és a Bölcsek köve / Warner Bros. Pictures

 

Egyszer az újságírók megkérdezték Rowlingot, mit akart Harrynek mondani a nagynénje, amikor örökre elhagyja otthonukat. A szerző azt válaszolta: „Azt akarta mondani: Tudom, mi ellen kell harcolnod, és remélem, minden rendben lesz.” Petunia nagyon szeretett volna boszorkány lenni, és nagyon dühös volt, amikor rájött, hogy nincs meg hozzá a képessége. Aztán hozzáment Vernonhoz, aki ki nem állhatta a varázslatot. De Petunia legbelül szerette Harryt, és azt akarta, hogy minden rendben legyen vele. Viszont sosem tudta rávenni magát arra, hogy kimondja. Nagyon igyekezett úgy tenni, mintha nem törődne vele. Még azt a takarót is megtartotta, amiben Harryt hozták az otthonukba.

 

Hogyan tudott megbirkózni a kedves és gondoskodó Molly Weasley a kegyetlen Bellatrix Lestrange-el?

 

Forrás: Harry Potter és a Halál ereklyéi, 2. rész / Warner Bros. Pictures

 

Joanne Rowling szerint sokan azt gondolták, hogy Neville-nek kell megküzdenie Bellatrixszal, hogy megbosszulja szüleit. De az írónő erre azt mondta: „Minden habozás nélkül Mollyt választottam. Mindig is tudtam, hogy nagyon jó boszorkány. És szerettem volna tudatni az olvasókkal, hogy ha egy nő gyereket nevel, az nem jelenti azt, hogy nincs máshoz tehetsége.” Joanne egyébként meg akarta mutatni a különbséget Bellatrix beteges szerelme Voldemort iránt és Molly anyaszerete között.

 

Bónusz

Tudták a főszereplők, hogy mi lesz a történet vége?     

 

Forrás: Harry Potter és a Bölcsek köve / Warner Bros. Pictures

 

Rowling az egyik interjújában elárulta, hogy a szereplők féltek attól, hogy bármit is kérdezzenek. „Egyszer elmentem a forgatási helyszínre, és beszélgettem Daniel Radcliffe-fel, azt mondtam neki: „A hetedik könyvet írom, és nehéz dolgom van Dumbledore-ral. Ő pedig azt válaszolta: ’De meghalt!’Aztán rögtön azt kiabálta: ’Ne mondj semmit! Ne mondd!’ – apró részletekben elmondtam a történetet az összes szereplőnek. Emma Watson, aki Hermionét alakította, tudta a legtöbbet. Majdnem leesett a székről, amikor az utolsó könyvben megtudta, kit fog megcsókolni.”

 

Ez az írás eredetileg a Napi1Story magazinban jelent meg, IDE kattintva a többi érdekes történetet is elolvashatod.

 

Forrás:

brightside.me

Felső kép: leicestermercury.co.uk

Tetszett a cikk?

 

1001Könyv cikkek

További 1001könyv cikkek »

 

....