Így csökkentsd az olvasatlan könyveidet

Így csökkentsd az olvasatlan könyveidet


Nem tudom, te hogy vagy vele, de velem nagyon sokszor előfordul, hogy az újonnan vásárolt könyveket olvasom először. Talán ez azért van így, mert általában még emlékszem arra, hogy miért rendeltem, vettem meg, és így jobban érdekel, mint a polcon helyet foglalók, amik türelmesen várnak arra, hogy sorra kerüljenek. Nagyon sok új könyvem van, és rengeteg olyan is akad, amit már régen vettem, vagy kaptam valakitől. Éppen ezért ki kellett valamit találnom, hogy igazságos legyek, és ne csak a friss megjelenéseket olvassam, hanem a régi könyvek is megkapják az esélyt arra, hogy végre megmutathassák a bennük rejlő történeteket.

 

Tipp azoknak, akik nem a NE VEGYÉL TÖBB KÖNYVET javaslattal szeretnék csökkenteni olvasatlan regényeiket. Íme, a módszer.

 

Ezt a módszert – amit néhány hónappal ezelőtt kezdtem el alkalmazni – már hallottam másoktól is, pontosabban valami hasonlót, de én is azt tapasztalom, hogy nagyon jól működik. Általa olyan könyvekkel ismerkedhettem meg, amikre csak később – talán jóval később – került volna sor.

A módszer nagyon egyszerű. Ülj le, és kis cetlikre írd le az összes eddig nem olvasott könyvedet. Egy cetlire egy könyvcím kerüljön.
Hajtsd össze ezeket a kis papírlapokat, és tedd be őket egy cipős dobozba. A családod tagjait kérd meg, hogy húzzanak a dobozból minden hónapban – a legjobb, ha mindenkit, akivel együtt élsz, megkérsz erre, mert így nem egy könyv, de akár 4-5 is kihúzásra kerülhet. S ez jó kis családi program is lehet, mivel mindenki örömmel húz a dobozból. Én például a testvéremmel és két barátommal lakom egy lakásban, így ők húznak nekem egy-egy könyvet havonta, mindig nagyon várják. Ez három könyv. A mostani – 2024. januári – KÖTELEZŐ olvasmányaim:

  • Jókai Mór: A kőszívű ember fiai
  • Irene Solá: Énekelek, s táncot jár a hegy
  • Romain Puértolas: A kislány, aki lenyelt egy akkora felhőt, mint az Eiffel torony

Egyébként én ezt úgy szoktam kivitelezni, hogy a hónap végén kérek meg mindenkit, hogy a két hónappal későbbi könyveket húzzák ki, így előre tudok tervezni. Tehát például december végén húzták ki a februári olvasmányaimat (igen, jól sejted, novemberben húzták ki a januári könyveket). Ennek a módszernek köszönhetően valójában a szerencsére bízom az olvasási élményeimet, s eddig még nem csalódtam. Több ilyen, sokáig a polcon heverő történetet ismertem már meg így.
S persze lehet csalni is egy kicsit. Elővettem egy kisebb dobozt, és abba kb. 30 olvasatlan könyvet írtam fel a cetlikre; ők benne vannak a cipős dobozban is. Ezek azok a könyvek, amikre a leginkább kíváncsi vagyok, főként a kedvenc témáimban íródtak. Ilyen kedvenc téma a disztópia, a fantasy és a sci-fi. (Ebből csak az egyikük húz, és az első ilyen könyv, amit kihúzott a testvérem, az nem más, mint Jón Kalman Stefánsson: Menny és pokol trilógia című sorozata. Ennek az az érdekessége egyébként, hogy a legjobban ezt a könyvet szerettem volna elolvasni, így valószínűleg bevonzottam. Ezzel a könyvvel indítom az évet 2024-ben.

 

 

Forrás:        

Képek: pixabay

Tetszett a cikk?

 

1001Könyv cikkek

További 1001könyv cikkek »

 

....