5 híresség – 5 könyv; 4. rész

5 híresség – 5 könyv; 4. rész


Egy nagyon izgalmas sorozattal készültem. Sok-sok kedvenc filmsztárunk elárulta néhány interjú során, hogy melyik könyv a kedvence. Most ezt osztom meg veletek. Ha érdekel titeket, mit olvasnak kedvenceitek, akkor tartsatok velem. A negyedik résszel folytatódik a hírességek kedvenc könyvei sorozat.

 

Jennifer Lawrence kedvenc könyve – J.D. Salinger: Rozsban a fogó; korábbi címe: Zabhegyező

     

A fotó forrása: wikipedia (Gage Skidmore); libri.hu / kiadó: EURÓPA KÖNYVKIADÓ

 

Jennifer Lawrence 2009-ben szerepelt a Megváltás című filmben Charlize Theronnal. 2010-ben a Winter’s Bone – A hallgatás törvénye című amerikai misztikus thrillerben egy Ree nevű fiatal lányt játszott, aki családja helyzete miatt eltűnt apja keresésére indul. 2012-ben Oscar-díjat kapott a legjobb női főszereplő kategóriában a Napos oldalban nyújtott alakításáért Bradley Cooper mellett. A díj ellenére Az éhezők viadala Katniss Everdeenjével robbant be a köztudatba 2012-ben, melynek folytatásaiban is főszerepet játszott. Donald Sutherland a színésznőt Laurence Olivier-hez, a Golden Globe-díjas és Oscar-díjas angol színészhez hasonlította, továbbá "gyönyörű és kiváló" színésznek jellemezte. David O. Russel, amerikai filmrendező szintén magasztalta az egyszerű, természetes előadásmódjáért. Jennifer Lawrence elmondása szerint mindig is tanulmányozta az emberek viselkedését, és lenyűgözték az emberi reakciók, érzelmek. Állítása szerint a legnagyobb színészi tudást ebből lehet meríteni, az emberekre való odafigyelésből, meghallgatásukból, tanulmányozásukból. A színésznő szerint egy könyvrajongónak többnyire azok a kedvenc könyvei, amelyekhez a legjobban tud kapcsolódni, amik átsegítik a nehéz időszakokon, és az állandó változásokon. Jennifer Lawrence szívében Salinger történetei foglalnak el különleges helyet, főként akkor merített belőlük erőt, amikor New Yorkba költözött. Kedvence pedig közülük is a Rozsban a fogó."Lenyűgöz Salinger társadalmi nézete és a szarkazmusa. Először a Rozsban a fogót olvastam tőle. Nem hiszem, hogy valaha is voltak az övéihez hasonló karakterek az amerikai irodalomban." Jennifer Lawrence tehát egy lelkes Salinger-rajongó, imádja azt, ahogy az író szellemességet és száraz humort is belefoglal a prózáiba.

Fülszöveg: „Holden Caulfield tizenhét éves amerikai gimnazista, akit éppen a negyedik iskolából rúgtak ki. Első személyben mondja el a kicsapása utáni három napjának történetét, melyet New Yorkban éjszakai mulatóhelyeken, kétes hírű szállodában s az utcán tölt el. Közben mindent megpróbál, hogy a világgal, az emberekkel normális kapcsolatot alakítson ki, de sikertelenül. Menekül az emberek elől, de mindenütt hazug embereket talál. Az egyetlen élőlény, akivel őszintén beszélhet, s aki talán meg is érti valamennyire, titokban felkeresett tízéves kishúga. De ő sem tud segíteni: Holden a történteket egy szanatórium lakójaként meséli el. Salinger regénye nemcsak a kamaszlélek kitűnő, hiteles rajza, hanem a társadalmi konformizmus ellen lázadó ember kudarcának is szimbóluma."

 

Anne Hathaway kedvenc könyve – Frances Hodgson Burnett: A titkos kert

         

A fotó forrása: libri.hu / kiadó: MANÓ KÖNYVEK; wikipedia (Krichel Harald)

 

Anne Hathaway színészként 1999-ben a Légy valódi című tévésorozatban mutatkozott be, első jelentős szerepét 2001-ben Garry Marshall családi vígjátékában, a Neveletlen hercegnőben kapta, Julie Andrews partnereként, amely megalapozta karrierjét. Kedvenc könyve Frances Hodgson Burnettől A titkos kert, amiről egyszer így beszélt: „Annyira szerettem volna Mary Lennox lenni. Mindig van egy hely minden kertben, és mindig megyek megnézni, hogy találok-e zárt ajtókat valahol."

Fülszöveg: "Mikor Mary Lennox megérkezik a régi kastélyba, Misselthwaite Manorba, mindenki azt gondolja róla, hogy undok, elkényeztetett kislány. Mary számára a hatalmas ház ijesztő és idegen, tele sötét folyosókkal és különös zajokkal. Aztán tudomást szerez egy kert létezéséről – egy titkos kertéről, amely sok-sok éve rejtőzik a kíváncsi tekintetek elől. Mary ráakad a kert bejárára, és mikor kinyitja, feltárul előtte a legvarázslatosabb hely, amit csak képzelni lehet...”

 

Ben Affleck kedvenc könyve – Dennis Lehane: Az éjszaka törvénye

          

A fotó forrása: wikipedia (Gage Skidmore); libri.hu / kiadó: AGAVE KÖNYVEK

 

Ben Affleck 8 évesen játszott az Amerikai Közszolgálati Televízió egyik sorozatában. Utána nem kapott nagyobb szerepeket, de az 1992-ben készült School Ties-ban újra feltűnt. Affleck ebben a filmben szerepelt először együtt ma már elválaszthatatlan barátjával és kollégájával, Matt Damonnal. Az elismerést a Good Will Hunting hozta meg számukra. Ben Affleck nem csak színészként, de producerként, rendezőként és forgatókönyvíróként is sikereket ért már el, ráadásul olvasni is szeret, többször is ajánlott már könyvet elolvasásra. Egy korábbi interjúban megnevezte azokat a regényeket, amik a legnagyobb hatással voltak rá, amik pályája során inspirálták, s amelyek megváltoztatták az életét. Habár Hollywood kedvenc krimiírójának számító Dennis Lehane regénye, Az éjszaka törvénye nem szerepelt az ötös listáján, mégis később ez a könyv lett feltüntetve kedvenceként egy másik listán. Azt, hogy a filmsztár, producer és rendező mennyire szereti ezt a könyvet, mi sem bizonyítja jobban, hogy mozivászonra is vitte, s a filmben ő maga játszotta el a főszerepet. Affleck kedvencei között klasszikus és mai gengszterfilmek is szerepelnek, Az éjszaka törvénye sztoriban pedig megtalálta mindazt, ami egy igazi gengsztermozihoz szükséges: zsaruk, maffiózók, gyönyörű nők. „Amint elolvastam Dennis könyvét, láttam a jeleneteket magam előtt és úgy gondoltam, ez mindenkit érdekelne, aki szereti a filmeket, ezért úgy döntöttem, elkészítem.”

Fülszöveg: "Joe Coughlin, Boston rendőrkapitányának legkisebb fia tolvajként bontogatja szárnyait. Egy balul elsült kaszinórablás közben megismerkedik Emma Goulddal, találkozásuk pedig örökre megváltoztatja az életét. Hamarosan a saját bőrén kénytelen megtapasztalni, mit is jelent valójában az éjszaka törvénye, és milyen árat kell fizetnie azért, ha életben akar maradni az alvilágban. Joe-nak vág az esze, ami bűnözői körökben ritka adottság, ezért szédületes gyorsasággal kapaszkodik egyre magasabbra a szervezett bűnözés ranglétráján, ám a sorsát így sem kerülheti el. Dennis Lehane regénye egyszerre kalandos és lírai utazás a húszas-harmincas évek Amerikájába, egy mára legendássá vált, letűnt korszak mélyére, amelyben virágzott a szeszcsempészet, a bűnözőket hősként tisztelték, és a gyarlóság az ország nemzeti erényének számított.”

 

Eva Mendes kedvenc könyve – Ayn Rand: Az ősforrás

     

A fotó forrása: libri.hu / kiadó: PATH KIADÓ; wikipedia (Nicolas Genin)

 

Eva Mendes karrierje kezdetén reklámokban és videóklipekben szerepelt. Látható volt szappanoperákban mint vendégszereplő és egyéb kísérőfilmekben is. Az áttörést első nagyobb szerepe jelentette, az Oscar-díjas Kiképzés című filmben. Ez az alakítása vezetett a Túl közeli rokon, a Volt egyszer egy Mexikó és A randiguru című filmekbeli szerepéhez. A Volt egyszer egy Mexikóban nyújtott alakításáért megkapta a Teen Choice Awards díjat, mellyel a tinédzserkorú tévénézők jutalmazták. Eva Mendes nagyon szeret olvasni, kedvencének pedig Ayn Rand Az ősforrás című könyvét nevezte meg egy újságírói kérdésre: "Az ősforrás a kedvencem Ayn Rand-től. A történet egy építészről szól, aki nem alkalmazkodik a társadalomhoz és ahhoz, amit az emberek helyesnek tartanak. Felrobbantja ezt az öreg épületet, mert nem akarja megadni magát az egész baromságnak. Elképesztő, és ez a kedvencem.”

Fülszöveg: "Howard Roark gigászi küzdelmének és feddhetetlen jellemének megismerése mindannyiunknak erőt ad ahhoz, hogy megragadjuk valós vagy elfeledett egyéniségünket, lehántsuk egyre jobban arcunkba olvadó maszkjainkat, és gyönyörködhessünk egymás bátor és tiszta tekintetében. Egy könyv az alkotó és az alkotni vágyó embereknek, és mindazoknak, akik még öntudatlan gyermekként élik életüket és alusszák át legszebb éveiket, ám képesek arra, hogy álmukban megpillantsák felnőtt önmagukat."


Hugh Dancy kedvenc könyve – Ursula K. Le Guin: A sötétség balkeze   

     

A fotó forrása: wikipedia (Tabercil – Hugh Dancy); libri.hu / kiadó: EURÓPA KÖNYVKIADÓ

 

Hugh Dancy ismertebb szereplései közé tartozik Will Graham az NBC Hannibal című televíziós sorozatában (2013–2015), Thomas Novachek a Vénusz bundában című színdarabban (2011–2012), továbbá Adam Raki az Adam című 2009-es filmben. Pályafutását minisorozatokban és tévéfilmekben kezdte, majd 2004-ben szerzett hírnevet az Elátkozott Ella és az Artúr király című filmekkel. A 2006-os Elizabeth című Channel 4-minisorozatban Robert Devereux-ot, Essex grófját formálta meg, alakítását Primetime Emmy-jelöléssel jutalmazták. 2016 és 2018 között a Hulu csatorna The Path című sorozatában játszott. Amikor egy újságíró megkérdezte, melyik a kedvenc könyve, ezt válaszolta: "Kénytelen vagyok egyetlen sci-fi regényt választani, ezért Ursula K. Le Guin: A sötétség balkeze című regényét választom, mert messze megelőzi a korát, még a legtöbb sci-finél is sokkal előrébb jár. Amikor olvasod bármely könyvét, akkor azokban a világokban hiszel, amiket ő elképzelt, beleértve annak jobbik változatát is.”

Fülszöveg: „A nyolcvan tagból álló világszövetség, az Ekumen küldötte, Ai azzal a szándékkal száll le a Gethen (Tél) bolygón, hogy az itt élőket megnyerje a közösség ügyének. Hamarosan hatalmi harcok játékszerévé válik: börtönbe kerül, menekülnie kell a végtelennek tetsző jégmezőn át. S közben útitársán keresztül mélyen megismeri az itteni emberek érzéseit, gondolatait. Gethen bolygón nincsenek férfiak és nők, az emberek életük nagy részében aszexuálisak, ám egy bizonyos időszak során (ez a kemmer) nemileg aktívvá válnak: hogy éppen férfiként vagy nőként, azt sohasem lehet előre tudni. A földi civilizációhoz képest az itteni világ a férfi- és női elem egységéből fakadóan kevésbé agresszív: vannak ugyan konfliktusok és kisebb összetűzések, de egyelőre nem viselnek totális háborúkat. Ait perverznek tartják, aki folyamatosan kemmerben van, így kevesen hisznek neki.”

 

 

Forrás:

redbookmag.com

proofreadingservices.com        

oprah.com

ranker.com

libri.hu    

wikipedia

Felső kép: pexels / COTTONBRO STUDIO

Tetszett a cikk?

 

1001Könyv cikkek

További 1001könyv cikkek »

 

....